Yargıtay'dan banka kredileri için emsal karar

Adana’da ev almak için bankadan kredi çeken bekçi, kredi ödemelerini yaptığında kendisinden ‘full paket ücret tahsilatı’ adı altında ekstra para kesildiğini fark etmesi üzerine avukatı aracığıyla bankaya icra takibi başlattı. Bankanın icra takibini iptal ettirmesinin ardından bekçinin avukatı Nazan Akça Subaşı konuyu, Adalet Bakanlığına taşıdı. Bakanlık üzerinden Yargıtay'a taşınan konuda emsal bir karar çıktı.

GÜNDEM - 1 yıl önce

İl Emniyet Müdürlüğü’nde bekçi olan V.A., ev almak için bir bankadan konut kredisi aldı. Ödemelerini yapan V.A., bir süre sonra bankanın kendisinden ‘full paket ücret tahsilatı’ adı altında 260 TL ek bir kesinti yaptığını fark etti. Bunun üzerine avukat Nazan Akça Subaşı’na giden bekçi V.A., banka hakkında icra takibi başlattı. Banka, mahkeme kararıyla icra takibini durdurdu. Avukat Subaşı ise konuyu Adalet Bakanlığına taşıdı. Bakanlık ise, taraflar arasında bir sözleşme olmadığını iddiasını dikkat çekerek davalı bankanın ürünün satışına yönelik tüketicinin onayını ispat edemediğini vurguladı. Kararın, kanun yararına bozulması talebiyle dosya Yargıtay 3.Hukuk Dairesi’ne gönderildi. Yargıtay da konuya ilgili emsal bir karar verdi. Yargıtay’ın kararında, tüketici ile aralarında yazılı bir sözleşmenin yapıldığı, kesintinin de hukuka uygun olduğunu ispat edemediği gerekçesiyle tüketicinin, banka hakkındaki haciz işlemini haklı buldu.

"BANKA İCRA TAKİBİNİ İPTAL ETTİRDİ"

Müvekkilinden yapılan kesintinin hukuka aykırı olduğunu belirten Avukat Nazan Akça Subaşı, "Müvekkilimiz bir konut kredisi çekiyor, çektiği bu kredisinin ödemesi devam ederken kendinden bir takım kesintiler yapıldığını fark ediyor. Yani kredi ödemeleri dışında bir takım farklı kesintilerin yapıldığını fark ediyor. Bunun üzerine bankayla görüşüyor, bankada konut kredisi yapılırken başka paket ücretlerini, full paket ücreti adı altında kendisinden kesileceğini söylüyor. Bunun üzerine müvekkilimiz bize geldi. Hukuka aykırı olup olmadığını sordu, biz de aykırı olduğunu söyledik. Bankaya 'aldığınız bu full paket ücreti hukuka aykırıdır siz bu söyleşmeyi yaparken müvekkile bunu paylaşmadınız, sonradan kesinti yaptınız hukuka aykırıdır' diyerek bir icra takibi başlattık. Bizim icra takibimize banka itiraz etti. Banka itiraz edince, biz de itirazın iptali davası açtık. İtizarın iptali davası Adana 4’üncü Tüketici Mahkemesine düştü. Adana 4’üncü Tüketici Mahkemesi de 'Bankalar kar amacı güden ticari kuruluşlardır. Dolayısıyla kredi verirken bir kısım paket ücretleri almaları hukuka uygundur' diyerek davamızı reddetti" dedi.

“TÜKETİCİLERE VE YARGI CAMİASINA EMSAL ÖRNEK BİR KARAR OLDU”

Hukukta bütün kararlara karşı üst kanun yollarına gitmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Subaşı, "Adana 4’üncü Tüketici Mahkemesi'nin verdiği karar kesin nitelikte olduğu için olağan kanun yolları tüketilmişti. Biz de olağanüstü kanun yollarına gidelim dedik. Çünkü emsal olması gereken bir karar vardı burada. Hukuka aykırı bir karar vardı. Adalet Bakanlığına kanun yararına bozma talepli dilekçemizi yazdık. Adalet Bakanlığına bu dilekçeyi biz Adana 4’üncü Tüketici Mahkemesi vasıtasıyla gönderdik. Kanun yararına bozma talepli dilekçemiz bakanlık tarafından Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay’ın 3’üncü hukuk dairesi 13 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlayarak bizim talebimizi uygun bulduğunu bankaların sözleşmeleri yaparken her bir sözleşme için ayrı ayrı tüketiciyle bunu onaylatması gerektiğin, kaldı ki masrafın hukuka aykırı olduğunu tüketicinin ispatlaması gerekmiyor. Burada ispat kuralları da tersine çevriliyor. Banka kestiği kesintinin hukuka uygun olduğunu kendisi ispatlamak zorundadır diye kanun yararına bozma kararını verdi. Bu şekilde tüketicilere ve yargı camiasına emsal örnek bir karar oldu" şeklinde konuştu.

“YARGITAY’IN VERDİĞİ KARAR BAĞLAYICI BİR KARAR HALİNE GELDİ”

Kararın resmi gazetede yayımlandıktan sonra artık bağlayıcı bir karar haline geldiğini vurgulayan Subaşı, "Bundan sonrası için tüketici bu masrafın hukuka aykırı olduğunu ispatlaması gerekmiyor. Yargıtay’ın kanun yararına bozma kararına göre davalının sözleşme çerçevesinde alınan masrafın hukuka uygun masraf olduğunu ispatlaması gerekiyor şeklindeki kararlarda ispat külfeti de tersine dönüyor. Yani masrafın hukuka uygun olduğunu banka ispatlamak zorunda, bu masraflar bir daha tüketiciden alınamaz haline geliyor. Bu karar emsal niteliğinde bir karar" diye bilgi verdi.

Kaynak: Yeniçağ

Haftanın Öne Çıkanları

KONYALILAR FEDERASYONU ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNDE MANEVİYATA DOYDU

2022-12-13 23:48 - Yaşam

Tarım sigortalarında prim destek oranları belli oldu

2022-12-10 16:57 - Yaşam

Selçuklu’da 22 bin 500 fidan toprakla buluşturuldu

2022-12-12 14:35 - Yaşam

Fas rüyasını bitiren Deschamps: Son bir adım kaldı

2022-12-15 11:59 - Dünya

Ereğli T tipi Cezaevinde tahliye ve yangın tatbikatı yapıldı

2022-12-13 10:56 - EREĞLİ

Zafer Partisi Ereğli İlçe Başkanı Remzi Yücel:Asli görevlerinizi bırakıp Devletin memurlarıyla mı uğraşıyorsunuz?

2022-12-15 19:22 - EREĞLİ

Bedelli askerlik düzenlemesi yolda. Milyonlarca gencin gözü kulağı bu haberdeydi

2022-12-13 14:49 - GÜNDEM

Başkan Gönülal:Ereğli Emniyet Müdürlüğünde 15 Polis Memuru ve 3 tane Müdürün tayini neden çıkartıldı?

2022-12-15 19:42 - EREĞLİ

Özbek:YALAN SÖYLÜYORSUN! UTAN!

2022-12-12 22:27 - GÜNDEM

Suç örgütü operasyonundan siyasiler çıktı. Sır örgüt deşifre oldu

2022-12-10 11:25 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Borcu olan milyonları ilgilendiren gelişme. Borç yapılandırması için hükümeti çağrı

16:13 - GÜNDEM

Çalışanın fazla mesaisine de yasak geldi. 81ile yazı gitti

14:27 - GÜNDEM

Esnaftan Halkbank isyanı. Dört kat artırıldı

17:19 - GÜNDEM

Ankara'da hareketli gece: Erdoğan, Adalet Bakanı ve MİT Başkanı’nı Beştepe'ye çağırdı

12:05 - GÜNDEM

Elektriğe rekor zam geliyor tarih belli oldu… Enerji Bakanlığı ile EPDK kulislerinden bilgi sızdı

13:50 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Erdoğan’dan Kobani Davası yorumu: Devleti hedef alan isyan girişimiydi

17:11 - POLİTİKA

Özgür Özel'den net çıkış: Onunla yolları ayıracağız

16:34 - POLİTİKA

Borcu olan milyonları ilgilendiren gelişme. Borç yapılandırması için hükümeti çağrı

16:13 - GÜNDEM

Çalışanın fazla mesaisine de yasak geldi. 81ile yazı gitti

14:27 - GÜNDEM

ATM'den para çekerken dikkat. Yargıtay'dan emsal karar

13:07 - Yaşam