Metaverse evreninin tasarımında mimarların rolü büyük olacak

Günümüzün en tartışmalı ve popüler teknolojik akımı metaverse evrenin nasıl inşa edileceği konusunda değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Şen Yüksel, sanal ötesi bu evrenin inşasında mimarların büyük rolü olacağını kaydederek, “Metaverse ile birlikte mekan kavramı deği?

Teknoloji - 2 yıl önce

Pandemiyle birlikle birçok alanın dijitale dönmesi metaverse evrenine de hızlı bir giriş sağladı. Belirsizliklerde dolu bu evrenin hayatın her alanında kullanılabileceğini belirten Beykent Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şen Yüksel, metaverse evreninin disiplinler arası uzmanlar eşliğinde kullanıcıların da katıldığı herkes tarafından inşa edileceğini söyledi.

Kurulacak evrenin tasarımında ise özellikle mimarlara önemli bir rol düştüğünü kaydeden Yüksel, bu evreni insanın bütün duyu organlarına hitap edecek bir sanal-öte evren olduğunu söyleyerek, gerçeklik ile sanal dünyanın arasında kurulacak bağlama da dikkat çekti.

Metaverse ile birlikte gerçek ile sanalın karıştırılmaya başlandığı “bellek yitimi” gibi sorunlarının da görülme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydeden Yüksel, bu evrene alışılmasının bellek yitimi açısından çok önemli olduğunu söyleyerek, mimarların kuracakları mekanlarda gerçek dünyanın bağlamını da kurmak durumunda olduğunun altını çizdi.

“Mekan kavramı değişecek”

Metaverse evrenin inşasında mimarlığın önemine değinen Yüksel, “Metaverse aslında yapılı çevrenin sanal-öte evrende inşa edilme haldir. Bu bir evren olduğuna göre bunun da bir tasarımcısı olmak durumda. Mekan tasarımlarının nasıl yapılacağına bağlı olarak mimarlığın bu alanda rolü büyük. Çünkü buradaki mekanda herhangi bir yer çekimi ve kısıtlama yok. Gerçek dünyada oluşturmaya çalıştığımız kurallar yok. Tamamen bağımsız durumda. Dolayısıyla buradaki mekan kavramı da değişecek. Oradaki değişen mekan kavramı gerçek dünyayı nasıl etkileyecek? İşte bu konuda mimarların rolü çok önemli” dedi.

“Bellek yitimi gerçekleşebilir”

Gerçeklikten sanal dünyaya geçişin etkilerini yorumlayan Yüksel, “Farklı bir geçişte bellek yitimi ihtimal bir durum. Bellek yitiminin olmaması için mimarların özellikle bu geçiş aşamalarında bağlamı çok iyi kurmaları gerekiyor. Sanal ortamda oluşturacakları yapılı çevredeki mekanlarda fiziksel çevre bağlamının mutlaka olması gerekiyor. Yoksa bellek yitiminin çok çabuk gerçekleşmesine neden olunur. Nitekim bu evrenin insanın bütün duyu organlarına hitap etmesi söz konusu. Bence ileride mekan anlayışımız da değişecek. Böylece fiziki dünyadaki mekanları da sorgulamamız gerekecek. Şu anda ise gündemde ‘likit mekan' olgusu var. Ama bu likit mekanlar olmadan önce metaverse alışılması bellek yitimi açısından çok önemli. Ancak her ne kadar likit mekanlar olursa olsun mimarlar gerçek dünyanın bağlamını kurmak durumundadır” diye konuştu.

“Metaverse hızla geldi ve daha da ilerleyecek”

Metaverse'nin bir teknolojik gelişim olduğunu ve kaygı duyulmaması gerektiğini aktaran Yüksel, “Her teknolojik gelişim bir önceki dönemden daha olumlu sonuçlara yol açmıştır. Elbette alışma ve gelişme dönemlerinde bir takım aksamalar olabilir. Bence kaygıya gerek yok. Kaygılanmadan anlamaya çalışarak, ne yapabiliriz diye düşünerek araştırmak gerekiyor. Çünkü metaverse hızla geldi ve daha da ilerleyecek. Biz geçiş dönemindeyiz. Pandemiyle birlikte her şeyde dijitale döndük. Herkesin hayatına farklı, hızla giren bir teknoloji oldu. Bu nedenle her disiplinin bu alana bir an önce adapte olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sema Fison 

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere’de demiryolu işçilerinden son 30 yılın en büyük grevi

2022-06-21 13:09 - Dünya

Rus gazeteci Nobel Barış Ödülü'nü Ukraynalı mülteciler için sattı

2022-06-21 11:09 - Dünya

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Desteklenecek 21 proje ile kritik ham maddeler üretilecek

2022-06-17 20:44 - Teknoloji

Zonguldak Kömürspor'un ilk transferi Mümin

2022-06-20 18:10 - SPOR

Haciz işlemi yapan avukat darp edildi

2022-06-21 11:29 - GÜNDEM

Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı değişti

2022-06-20 10:53 - GÜNDEM

ABD'de Asyalı ve Pasifik Adalılar, 85,7 yıl ile en fazla ortalama yaşam süresine sahip

2022-06-17 22:35 - Dünya

Konya’da ekmeğe dev zam geldi

2022-06-22 11:18 - GÜNDEM

Diyarbakır’da iki askerimiz şehit oldu

2022-06-23 13:19 - GÜNDEM

Türkiye'de güneş enerjisi kapasitesinin 2030'a kadar 30 gigavatı aşacağı öngörülüyor

2022-06-20 12:07 - EKONOMİ

İlgili Haberler

Yurt dışından getirilen telefonlara bir yasak daha. El konulacak

11:45 - Teknoloji

LED Ekran Teknolojilerinde Son Trendler: 2023 Görünümü

17:33 - Teknoloji

MSN ve Facebook'un efsane özelliği Instagram'a geliyor

17:15 - Teknoloji

Yapay zeka ile F-16 pilotu arasında it dalaşı. Tüm dünya kimin kazandığını soruyor

17:13 - Teknoloji

Twitter'a rakip olacaktı. Uygulama artık kullanılamayacak

17:11 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Çalışanın fazla mesaisine de yasak geldi. 81ile yazı gitti

14:27 - GÜNDEM

ATM'den para çekerken dikkat. Yargıtay'dan emsal karar

13:07 - Yaşam

Vergi kararı sonrası 100 bin liranın getirisi belli oldu

11:53 - EKONOMİ

Ödemeler hesaplara yattı. Bakan açıkladı

11:32 - Yaşam

Kabine değişikliğinde tarih belli oldu

11:27 - POLİTİKA