WikiLeaks Kurucusu Assange'ın ABD'ye iade kararına karşı otobüsle protesto düzenlendi

İngiltere'nin WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı ABD'ye iade kararı almasına karşı başkent Londra'da otobüsle protesto düzenlendi.

Dünya - 2 yıl önce

İngiltere

Başkentin simgeleri arasında yer alan eski bir kırmızı otobüse "Assange'a özgürlük", "Gazetecilik suç değildir" ve "Assange'ı iade etmeyin" yazılı pankartlar asıldı.

İçişleri Bakanlığı önünde bekleyen Assange'ın destekçileri, buradaki konuşmaların ardından otobüse bindi ve araç İngiliz Parlamentosu'na doğru hareket etti.

Otobüste, Assange'ın babası John Shipton, erkek kardeşi Gabriel Shipton, Avustralyalı araştırmacı gazeteci John Pilger ve şarkıcı David Rovics de yer aldı.

Protesto kapsamında, 3 Temmuz 1972 doğumlu Assange'ın doğum günü de kutlandı.

"Hepimiz Assange'a borçluyuz"

İçişleri Bakanlığı önünde toplanan göstericilerden Jimmy, burada yaptığı konuşmada, Assange'ın gerçekleri söylediği için tutuklandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Assange sadece savaş suçlarını ortaya çıkarmadı. Casusluk, çevre felaketleri gibi birçok konuyu gündeme getirdi. Assange ortaya çıkarmasaydı, kimse bunları bilmeyecekti. Hepimiz Assange'a borçluyuz. Onun özgürlüğü için savaşmalıyız."

Protestoculardan Elsa da Assange serbest bırakılana kadar mücadele edeceklerini belirterek, Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararına imza atan İçişleri Bakanı Priti Patel'in utanç duyması gerektiğini söyledi.

Elsa, özgürlüğü ve demokrasiyi savunmak zorunda olduklarının altını çizerek, "Assange'ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüz, çocuklarımızın özgürlüğü." şeklinde konuştu.

Assange'ın dava süreci

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Duruşmaların ardından 4 Ocak 2021'de Assange'ın intihar riskinin yüksek olduğu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağı, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle "gerçek bir risk altında" olduğu gerekçesiyle ABD'nin iade talebi reddedilmişti. ABD ise karara itiraz etmişti.

ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve hapis cezasını ülkesi Avustralya'da çekebileceği taahhüdünde bulunmuştu.

Savunma ekibi ise CIA'in, Assange'ı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde saklandığı sırada kaçırma ve öldürme planı yaptığına ilişkin haberleri dayanak göstererek can güvenliğine vurgu yapmıştı.

10 Aralık 2021'de Yüksek Mahkeme, verilen teminatları yeterli bularak alt mahkemenin kararını bozmuş ve Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti. Bunun üzerine Assange'ın savunma ekibi, davayı Yargıtaya taşımak için Yüksek Mahkemeye izin başvurusunda bulunmuştu.

Yargıtay da 14 Mart’ta verdiği kararla Assange'ın ABD'ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazını reddetmişti.

20 Nisan'da da Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nin iadeye hükmetmesiyle konu nihai karar için İçişleri Bakanı Priti Patel'in önüne gitmişti.

Bakan Patel, 17 Haziran'da Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı, WikiLeaks de karara itiraz edeceğini açıklamıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'da kısmi yerel seçimlerin ikinci turunda merkez solun adayları kazandı

2022-06-27 09:55 - Dünya

Ereğli ilçe emniyet müdürü Selçuk Muğdatoğlundan anlamlı kutlama

2022-06-29 17:36 - ASAYİŞ

Konya Ereğli'nin en büyük okul öncesi akademisi açıldı

2022-06-27 15:02 - GÜNDEM

Konya’dan Manavgat’a uyuşturucu sevki polise takıldı

2022-06-28 15:20 - ASAYİŞ

Konya'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan FETÖ hükümlüsü yakalandı

2022-06-25 14:40 - ASAYİŞ

Kırkpınar'ın efsane pehlivanlarının ismi yıllar geçse de Er Meydanı'nda yaşıyor

2022-06-29 14:21 - SPOR

Zafer partisi Ereğli ilçe başkanı Remzi Yücel : Esefle kınıyoruz.

2022-06-27 16:38 - GÜNDEM

Emine Erdoğan, NATO liderlerinin eşleriyle İspanya Kraliçesi Letizia tarafından ağırlandı

2022-06-29 19:58 - Dünya

Tüp bebek tedavisi gören veya düşünenler bunlara dikkat

2022-06-28 16:13 - Sağlık

Konya'da DEAŞ'a yönelik operasyonda 4 şüpheli yakalandı

2022-06-30 12:16 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

Kral Charles tat duygusunu kaybetti

10:48 - Dünya

Dünyaca ünlü mafyanın şeytani planı deşifre oldu

10:47 - Dünya

2 milyar dolar değerindeki 26 ton altını kaçırırken yakalandılar

10:44 - Dünya

Yedi içti hesabı ödemeden kaçtı. O anlar kamerada

10:43 - Dünya

İsveç Letonya’ya asker gönderiyor

19:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik 5 ismi görevden alıyor! Ankara’da taşlar yerinden oynadı

13:58 - POLİTİKA

Yurt dışından getirilen telefonlara bir yasak daha. El konulacak

11:45 - Teknoloji

Konya’da pancar çiftçisinin beklediği haber geldi

10:47 - KONYA

Konya’da altın fiyatları ve güncel döviz kurları

10:37 - EKONOMİ

Son dakika: Ayhan Bora Kaplan soruşturması büyüyor! Polis müdürleri gözaltında .

17:36 - SON DAKİKA!