USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KADİM ŞEHİR (EREĞLİ) (2)

KADİM ŞEHİR (EREĞLİ) (2)
24-01-2023

LUVİLER,HATTİLER,HİTİTLER VE KYBİSTRA

Anadolu’da bilinen ilk medeniyetlerden biri Çatalhöyüktür. M.ö. 7000-8000 yılları arasında ortaya çıkmıştır. Daha sonra Luviler ve Hattilere gelene kadar derin bir arkeolojik boşluk vardır. Ereğli’deki arkeolojik çalışmaları bile Almanların yaptığı düşünülürse. Yine Ereğli’ye yakın olan  Karacadağ civarında yer altı şehirleri vardır. Daha henüz hiçbir çalışma yapılmamış. Maalesef tarih ve arkeolojiye bakışımız çok parlak değil, bulunan eserler ya yurtdışına götürülmüş, altınsa eritilip satılmış, köy yerlerinde ise ya ev kapısı olarak kullanılmış ya da duvara dolgu malzemesi olarak.

Luviler yaklaşık M.ö. 2500 lü yıllarda şu an Ereğli’nin de dahil olduğu çoğrafyada varlıklarını sürdürmüşlerdir. Işık kelimesinin köken, Luvi’den gelmektedir;lux,light bu kelimeden türemiştir. Işık insan anlamına gelmektedir. Özellikle Avrupalı tarihçiler luvilerle ilgili bilgileri saklamışlar, görmezden  gelmişlerdir, çünkü uygarlığın kökeninde Luvi’lerin payı büyüktür objektif tarihçilere göre. Işıltılı gizemli ve sessiz Luvi uygarlığı yeterince aydınlatılamamıştır. Kimi tarihçilere göre Avrupa’dan bazılarına göre Orta Asya’dan belki de baştan beri Anadolu’da yaşıyorlardı.

Ateşi yakan, tekerleğe ilk biçimini veren toprağı ekip süren bir kavim. Şu an ki kullandığımız Türkçede bile Luvi dilinden pek çok kelime gelmiştir. Özellikle bebeklerin ilk konuşmayı öğrendiğinde söylediği kelimelerin çoğu bu dilden gelmektedir.

Hattiler ,Hititlerden farklı bir kavimdir. Hititlerden önce Anadolu coğrafyasında hüküm sürmüşlerdir. Politeist bir dine inanıyorlardı pek çok tanrıları vardı. Hatti’lerle ilgili yazılı kaynak çok azdır, birkaç yazılı tabletin dışında pek bir şey yoktur. Dünyada hiçbir dil ailesine mensup olmayan kendine özgü bir dilleri vardı.

Hatti sanatında  vazo biçimleri,heykelcikler, altın işlemeleri ve bezeme çeşitleri yaygındır.

Kybistra ise su kenarında bulunan yer anlamına gelir. Bu yazıyla bir giriş yapmış olalım.

Hitit şehir Devletleri ve Tuvana Krallığına diğer yazıda devam ederiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Veli GEDERET
Veli GEDERET

Konya Çumra doğumluyum İstanbul Marmara Üniversitesi işletme mezunuyum.Ereğli Şeker Fabrikasında çalışıyorum evli 3 çocuk babasıyım

sanalbasin.com üyesidir