USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
POLİTİKA

Avukatlık Kanunu'nda ayrım teklifinin önce 2 maddesi onama edildi

TBMM Genel Kurulunda, Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geçmiş dü maddesi ikrar edildi.

Avukatlık Kanunu'nda ayrım teklifinin önce 2 maddesi onama edildi
07-06-2022 22:55
Google News
Ankara

Kabul edilen maddelere göre, avukatlık stajına çalışarak bariyer olmamak şartıyla rastgele ortak ahacık sigortalı çalışılması avukatlık stajının yapılmasına bariyer teşekkül etmeyecek.

Adli ve yönetsel kaymakamlık bilge ve müddeiumumi adayları ile bilge ve müddeiumumi mesleğinden olanlar hariç, amme gurur ve müesseselerinin takım yahut pozisyonlarında fariza yapanlar da görevleri esnasında avukatlık stajı yapabilecek. İlgili birimlerce stajın yapılması dair müstelzim kolay sağlanacak.

Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu illerde, değme ortak baro çeşidinden adli iane bürosu oluşturulacak.

Yargı mercilerinin talebi üzerinde gerçekleştirilecek görevlendirmeler, Türkiye Barolar Birliğince (TBB) açılan elektronik enformatik sistemi üstünden o ildeki avukatlar ortada muadele gözetilerek yapılacak.

Görüşmelerden

İYİ Parti Grubu hesabına yalan düzlük Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, "Her sene izinli bulunan on binlerce gencin yetişim sorunlarına, iş ve aş sorunlarına, kalifiye hukukçu yetiştirme rahatsızlığına ve avukatların kesif pıtrak şiddete sunulan kalmasına bağlı bu anayasa teklifinde ne mevcut dersek; çözüme çevrilmiş tek bilinçlilik yoktur." niteleyerek konuştu.

Sorunun çözülemeyecek boyutlara ulaştığını, bundan böyle ahbaplık fakültesi açmamanın, geçmiş tedarik olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Subaşı, "Günübirlik siyasal letafet düşüncesince küşade ahbaplık fakülteleri yüzünden karşımızda duran devasa dava stajyerleri, avukatları, baroları, on binlerce aileyi ve beniz binlerce seçmeni ilgilendirir bir duruma geldiği düşüncesince görünür olmuştur. Büyüyen probleminin altında küsurat nüfuz gene müsekkin pansuman tedbirine başvurmayı akla yatkın görmüştür." ifadesini kullandı.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, adli yardımın hem Anayasa bununla birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında adalete erişim, kazı kontrol özgürlüğü ve adaletli yargılanma hakkının en ehemmiyetli unsurlarından birisi olduğuna ayraç etti. Atay, çabucak aşkın baro kurulabilmesiyle ilişik düzenlemeden sonraları adli yardımın yürütülmesi hususunda bazısı sorunlarla karşılaşıldığını anlattı.

Atay, "Görüşmekte olduğumuz anayasa teklifiyle adli iane hizmetinden feyizlenmek talip vatandaşların adalete erişimi ve diledikleri avukatı yeğleme edebilmeleri düşüncesince aranjman de yapılmaktadır. Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu bölgelerde, şehirlerde değme ortak baro çeşidinden adli iane bürosu oluşturulacak ve yurttaşlar istedikleri barodan avukat tercihinde bulunabileceklerdir." bilgisini verdi.

"Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak"

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, avukatlık mesleğinin piyasalaştırılmaya çalışıldığını doğacak sürerek "Teklifle, 2020'de çoklu baroya geçişle kaymakamlık dalının bütünlüğüne maruz dokunca derinleştirilmek, mesleğin kendisi itibarsızlaştırılmak isteniyor." görüşünü savundu.

Kerestecioğlu, adli iane hizmetleri düşüncesince kullanılmak kabil Hazineden TBB'ye dökme ödeneğin barolar arasındaki dağıtımının adaletsizliğe kere anahtar halde baştan belirlendiğini kanıt ederek "Özellikle lehtar baroların işine yarayacak bu değişiklikle, şehirlerde kişi sayısı da avukat sayısı da ortak çarpılıyor, ortak bölünüyor; böylecene 2 nolu barolara şimdikinden az elan 4 sert elan aşkın eşme muktebes oluyor." niteleyerek konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBB "Staj elan kalifiye yapılsın" derken avukatlık stajının on paralık yapılmamasının istendiğini savunarak "Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak. Şu an Türkiye'de 165 bin avukat var. Her sene 20 bin yetişmen avukat geliyor, mesleğe tahminî 15 bin ila 20 bin ortada avukat katılıyor ve bunlar 2 bin liralık ile 3 bin liralık ortada maaşlarla çalışmaya zorlanıyorlar; özellikleri düşüyor, terbiye kalitesi düşüyor." dedi.

Yargının muaf ve yansız olması icap ettiğini vurgulayan Antmen, "Türkiye'yi kalıp ortak dünya durumuna sağlamak istiyorsanız yargıyı yansız ve muaf bir duruma getirin, yeter." değerlendirmesinde bulundu.

"İnsan odaklı kazı anlayışıyla çalışmaya bitmeme edeceğiz"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, anayasa teklifinde avukatlık stajı, çabucak aşkın baro bulunan şehirlerde adli iane bürosu oluşturulması, adli iane ödeneklerinin dağıtımı ve görevlendirmelerle ilişik mevzularda tensikat yapıldığını anlattı.

Teklifteki, "Avukatın stajına bariyer olmamak şartıyla rastgele ortak ahacık sigortalı şekilde emek vermesi avukatlık stajı yapılmasına bariyer değildir." hükmüne ayraç fail Uygur, "Yargı Reformu Stratejisi Belgemizdeki hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız düzenlemelerle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, insanoğlu odaklı kazı anlayışıyla, engellenmeyen birey, çelimli toplum, elan demokratik ve elan çelimli Türkiye düşüncesince halis muhlis gayretimizle çalışmaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, verdiği aranın arkası sıra komisyonun alegori oturmaması üzerine, birleşimi ferda zaman 14.00'te dürülmek kabil kapattı.


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler
sanalbasin.com üyesidir