USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geldi. İki lider, baş başa görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ile görüştü
08-07-2023 12:51
ANKARA
Google News

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine İstanbul'a geldi. Zelenski'yi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır karşıladı.

İKİLİ GÖRÜŞME SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi kabul etti. İkilinin görüşmesi dün saat 21.00 sıralarında başladı. Erdoğan ve Zelenski'nin baş başa görüşmesi yaklaşık 2.5 saat sürdü.

İki liderin görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile yaptıkları görüşmenin ardından kameraların karşısında açıklamalarda bulundu.

cumhurbaskani-erdogan-ve-zelenski-gorusmesi-sona-erdi.jpg

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Sayın Zelenski ve heyetini misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Kıymetli dostumla son yüz yüze görüşmemizi geçen sene Ağustos'ta Lviv'de gerçekleştirmiştik. Kendisiyle birçok telefon görüşmesi de yaptık.

Yaşananlara karşın Türkiye-Ukrayna dostluğu güçlendi. Savaşta, Ukrayna halkı ülkesinin toprak bütünlüğünü savunuyor. Ukrayna'nın bağımsızlığna olan desteğimizi tüm platformlarda ifade ettik.

Savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çaba harcayan ülke olduk. Geçtiğimiz senenin temmuz ayında ise BM ile yürüttüğümüz arabulucuk neticesinde Karadeniz tahıl girişimini hayata geçirdik. 1 yılda 33 milyon tona yakın tahılı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz'da sona erecek süresinin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum.

"UKRAYNA, NATO ÜYELİĞİNİ HAKEDİYOR"

Ukrayna, NATO'ya üyeliği hakediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Ukrayna'nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna'da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır."

Gazetecilerin tahıl koridoru ile ilgili sorusuna da yanıt veren Erdoğan, şunları söyledi:

"Tahıl koridoru meselesinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 17 Temmuz sonrasını daha ne kadar uzatabiliriz, bunun da çalışması içerisindeyiz. Bunun 3 ayda bir olması gibi bir beklentimiz var. Süreyi de 2 yıla çıkarmak gibi bir gayretin içinde olacağız. Bu konuyu sayın Putin'le de gündeme getireceğiz. Afrika'daki fakir ülkeler hep buraya bakıyor. Bunun beklentisi içinde.

"TAHIL KORİDORUNDA NETİCE ALACAĞIMIZI ÜMİT EDİYORUM"

Ayrıca 12 tane Ukrayna limanlarındaki gemilerin durumunu da konuştuk. Bu gemilerin de serbest bırakılması noktasında gayret edeceklerini söylediler. Bunlar Türk gemileri. İş adamlarımız rahatlamış olacaklar. Bu tahıl koridorundaki süreçle ilgili yapacağımız müşterek çalışmayla netice alacağımızı ümit ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski görüşmesi sona erdi

Zelenski'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Türkiye'yi ziyaret etme fırsatından son derece memnunum. Burada şahsi olarak Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçildiğiniz için memnuniyet duyuyorum.

Rusya'nın devletimize karşı olan saldırganlığından kurtulmak için ülkenize gelen insanlarımıza gösterdiğiniz saygı ve misafirperverliğiniz için minnettarım.

Son zamanlarda Rusya maksimum derecede gemilerin seyrini bloke ediyor. Karadeniz gıda koridorunda da durum aynı.

Bölgemizdeki halklarımızın iyiliği bize bağlı. Karadeniz bölgesinde bu istikrarı sağlamamız lazım.

Bugün değişik projeleri görüştük. Ukrayna ve Türkiye bu projeleri birlikte gerçekleştirebilir.

Türkiye'nin barış planımıza olan desteği için minnettarım. Bu barış planını hayata geçirmek için çalışıyoruz. NATO zirvesini de görüştük. Sayın Erdoğan'ın Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği hakettiğini söylemesi bizi memnun etti."

ZELENSKİ'DEN GÖRÜŞME ÖNCESİ PAYLAŞIM

Zelenskiy, görüşme öncesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile barış formülü konusundaki pozisyonların koordinasyonu, NATO Zirvesi, güvenlik garantileri, Tahıl Anlaşması, Ukrayna'nın yeniden inşası ve Türk ve Ukraynalı şirketler arasındaki savunma sözleşmeleri konularını ele alacaklarını kaydetmişti.

cumhurbaskani-erdogan-ve-zelenski-gorusmesi-sona-erdi-001.jpg


Editor : Eray Yetkin
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler
sanalbasin.com üyesidir