USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da yer yağı siyasal çekişmeler dolayısıyla nimetten külfete dönüştü

Libyalı iktisat uzmanı Yusuf Kusaybat, "Petrol krizi, ayrıksı krizlere de kere açmaya bitmeme edecek. Bu krizlerin geçmiş kurbanı da Libya halkı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Libya'da yer yağı siyasal çekişmeler dolayısıyla nimetten külfete dönüştü
08-06-2022 13:53
Google News
Trablus

Libya, Afrika'nın en birlikte tomar ve nitelikli arsa yağı rezervlerine ehil bulunmasına karşın politik çekişmeler dolayısıyla bu altın pınar Libyalılar düşüncesince nimetten külfete dönüşmüş durumda.

Libya'da april aslında itibaren kabile personeli protestocu gruplar, ayrışık bölgelerdeki arsa yağı alanlarında üretimi durdurarak bazısı limanların çalışmasını engelledi. Libya Ulusal Petrol Kurumu da bu arsa yağı sahaları ve limanlarda "mücbir sebepten" ötürü istihsal ve ihracatın durduğunu duyurdu.

Protestocular, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'den rolü Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin başvekil seçtiği Fethi Başağa'ya teyit etmesini arzu etti. Dibeybe ise görevinin başlangıcında bulunduğunu ve rolü fakat seçme birlikte hükümete teyit edeceğini açıkladı.

Libya'da umumi bütçeyi besleyici kalemlerin başlangıcında idmansız arsa yağı gelirleri arazi alıyor. Bir "baskı unsuru" adına beğenilen arsa yağı krizi de, gayrı politik krizlerde bulunduğu kabilinden anlaşma problemi adına Libya vatandaşlarına kalıt kaldı.

Libya, alışılagelen koşullarda günde 1,4 milyon varil idmansız arsa yağı üreten, 2025'e denli üretimini 1,6 milyon varile çıkarmayı hedefleyen ehemmiyetli birlikte arsa yağı üreticisi.

Petrol krizi çarpıcılık krizini belirginleştirdi

Petrol sahalarının ve limanların kapatılıp ihracatın durdurulmasının üstünden tahminî dü ay geçtikten sonraları ülkede filhakika rastgele daima yaşanmış olan çarpıcılık krizi henüz da belirginleşti.

Libya'nın şarki ve garp bölgelerinde 35 santigrat dereceyi aşan, lodosluk bölgelerinde ise 40 santigrat dereceye vasıl sıcaklıkların kaydedildiği bu yazları Libyalılar günde 10 saati çok çarpıcılık kesilmelerine verilen kalıyor.

Libya Elektrik Şirketi, arsa yağı krizinin birlikte kararı adına çarpıcılık santrallerine doğal doğal yel yağı lambası tedarikinin kesintiye uğraması dolayısıyla şebekenin dokunca görebileceği uyarısı yaptı.

Elektrik Şirketi ayrıca, santrallere doğal doğal yel yağı lambası tedarikinin sağlanamamasının garp yerleri düşüncesince iri birlikte erke açığı oluşturduğunu, şarki bölgelerinde de 1870 megavat olması müstelzim şebekenin gücünün yarıdan organ düşerek 910 megavat seviyesinde çalıştığını duyurdu.

Başkent Trablus ve nice şehirde süt kuyrukları

Petrol sahalarının ve limanların kapanmasına haremlik fail çarpıcılık krizine ek adına hafta aslında itibaren ilkin hükûmet merkezi Trablus peyda etmek az daha ülkenin nice kentinde süt krizi yırtık verdi ve mahrukat istasyonlarında izdihamlar yaşandı.

Bu kriz, ülkede hassaten fuel oil dağıtımı dair uzmanlaşmış Brega Petrol Pazarlama Şirketinin sessizliğini bozmasına bozukluk oldu.

Şirket, cumartesi haset meydana getirdiği açıklamada, kâffesi üleştirme şirketlerini ve taşımalık birliklerini, mahrukat istasyonlarda oluşan kuyruklara yanıt 24 sayaç süresince depolarını açmaları çağrısında bulundu.

Açıklamada, süt istasyonlarındaki kuyrukların artmasında çarpıcılık fasıla saatlerinin uzamasının aracısız can alıcı bulunduğu ati sürüldü.

Benzin krizinin büyümesi dair Başbakan Dibeybe cumartesi günü, 24 sayaç içre Trablus'un iri belediyelerindeki süt istasyonlarının açılması ve seçenek birlikte çarpıcılık jeneratörü sıfır kâffesi istasyonların kapatılması emirini verdi.

Petrol krizi apayrı krizleri de yanı sıra getirecek

AA muhabirine mütekellim Libyalı iktisat uzmanı Yusuf Kusaybat, "Petrol krizi, apayrı krizlere de kere açmaya bitmeme edecek. Bu krizlerin geçmiş kurbanı da Libya halkı olacak." dedi.

Sırada belli içmece suyu krizi bulunduğunu kail Kusaybat, "Libya'daki su istasyonları, şehirlere su kızıştırmak düşüncesince çarpıcılık kullanıyor. Arz eksikliği dolayısıyla yaşanacak çarpıcılık kesintilerinden içmece suyu dağıtımı da etkilenecektir." ifadelerini kullandı.

Tüp gazda da problemi yaşanmaya başlandığına dikkati çekici Kusaybat, "Ayrıca arsa yağı üretimi ve ihracatının durdurulması dolayısıyla muhtemel krizler ortada fiyatların çoğalması da bulunuyor." dedi.

Fiyatlarda artım öngörüsünün dü nedeni olduğuna ayraç fail Kusaybat, şunları kaydetti:

"Nakliye kamyonlarının kullandığı dizel mahrukat kısıtlı, bu da tüccarlar düşüncesince henüz efdal taşımalık maliyetlerine kere anahtar ve tutarları yüzdelik 15 oranında artıracak. Ayrıca Merkez Bankasının tüccarlara mahsul tedariki düşüncesince kısıtlanmış itimat olanağı sağlanabilmesi de fiyatların yükselmesine kere açacaktır."


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler
sanalbasin.com üyesidir