USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
POLİTİKA

TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu toplandı

Komisyon Başkanı Erol Kaya "Türkiye'de 65 gözyaşı üstü kişi artışı oranına baktığımızda 1935 senesinde yüzdelik 3,9 bulunan 65 gözyaşı üstü nüfusumuz 2021 yılı bakımından yüzdelik 9,5'u bulmuştur. Bir bambaşka ifadeyle 8 milyon 65 yaşını aşmış insanımız vard

TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu toplandı
08-06-2022 14:08
Google News
TBMM

TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu, evvel toplantısını yaptı.

Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya başkanlığında toplandı.

Kaya, tamamı gökçül dinlerde ve kadim kültürlerde yaşlılara iri ihtiram ve ihtiram bulunduğunu belirtti. meşhur filozofu Platon'un da yaşlılığı "erdem" yerine gördüğünü anlatım fail Kaya, şöyleki konuştu:

"Dünyanın yaşlılıkla alakadar fotoğrafına baktığımızda evren nüfusunun çabucak yaşlandığını görüyoruz. Bunda hayat kalitesinin artması, keyif hizmetlerinde yaşanmış bulunan ilmî gelişmeler, devletlerin sağlığa ayırdığı bütçelerin artması, içtimai asayiş sistemlerinin gelişmesinin çarpıcı bulunduğunu görüyoruz. Öte taraftan dünyada ve vatanımızda doğurganlık ve ahiret yolculuğu payı çabucak azalmaktadır. Bir apayrı anlatım ile evren ve türkiye çabucak yaşlanmaktadır.

2021 senesinde evren genelinde 65 gözyaşı boyun 764 milyonu bulan nüfusun 2050 senesinde 1,5 milyarı aşacağı kestirim edilmektedir. Türkiye’de ise 65 gözyaşı üstü popülasyon artışı oranına baktığımızda 1935 senesinde yüzdelik 3,9 bulunan 65 gözyaşı üstü nüfusumuz 2021 yılı bakımından yüzdelik 9,5'u bulmuştur. Bir apayrı ifadeyle 8 milyon 65 yaşını aşmış insanımız vardır. Bu oranın 2080 senesinde yüzdelik 25'i aşacağı kestirim edilmektedir."

Kaya, 65 gözyaşı üstü 1,5 milyon bireyin ise biricik başına yaşadığını belirtti. Üzerinde durulması müstelzim mevzularla alakadar kamu, hususi sektör, STK'ler derece gurur ve firmaların faaliyetlerini dinleyip olanaklar kadar mahallinde görülmesini, incelemesini gerçekleştireceklerini özetleyen Kaya, "Ülkemizin değerleriyle asırları aşan hizmetleriyle gurur ve kuruluşlarımız olması en iri avantajımız ve gine 2019 da meydana gelen Yaşlılık Şurası 2030 mıhlı ihtiyarlama gelişim planı ve programı ehemmiyetli avantajlarımız ortada bulunmaktadır." sanarak konuştu.

Yaşlıların maşeri yaşama katılımı, buğulanmış hakları ile alakadar yasalar, yetersizlik ekonomisine müteveccih çalışmalar, buğulanmış dostu şehirler derece konuların ehemmiyet ikram ettiğini tamlayan Kaya, "TBMM'de evvel el yaşlıların sorunları için şümullü ortak araştırı olanağı doğmuştur. Bugüne denli meydana getirilen türel düzenlemeler, misyon ikram biçimleri, misyon alanları, dayanak personel gereksinimi derece türkiye tecrübeleri ve evren örneklerini inceleyip ortak minval haritası çıkaracağız inşallah. Çalışmalarımızın hayırlara fırsat olmasını dilek ediyorum." dedi.

"Değerli hizmetler vereceğine inanıyorum"

Kaya, hâlâ sonraları alt kurul üyesi milletvekillerine gır verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam, komisyonun kurulmasının faydalı ortak iş olduğunu, dokunulmamış ortak bölgede kalburüstü hizmetler vereceklerine inandıklarını kaydetti. Yaşlılara ne kültürden, ne dinden, mezhepten, budunsal gruptan gelirse gelsin, ne kültüre ilişik olursa olsun onun içre misyon sağlamanın bu komisyonun ortak numara görevlerinden bulunduğunu düşündüğünü tamlayan İslam, komisyonun faydalı olmasını diledi.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, yaşlılığın ülkenin ehemmiyetli problemlerinden bir tanesi olduğuna ayraç ederek baş döndürücü sayıda insanoğlunun yaşlandıktan sonraları mesail yaşadığını aktardı. Komisyonun çalışmalarının devir içinde müspet ortak ivme kazanacağına inandığını tamlayan Peköz, ellerinden mevrut çabayı harcama edeceklerini kaydetti.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, partilerinin bu komisyonun kurulmasını baş döndürücü istediğini dile getirerek evren ve Türkiye'de buğulanmış nüfusun arttığına ayraç etti. Türkiye'de yüzdelik 10'a DOĞRU 65 gözyaşı üstü ad bulunduğunu özetleyen Aycan, yaşlılığın biyolojik, sosyal, ruh bilimi yönleri de mevcut ortak gestalt bulunduğunu söyledi. Aycan yaşlıların baş döndürücü problemi olduğunu, en ehemmiyetli probleminin eş güdüm bulunduğunu bildirdi. Kurum ve firmaların bu bölgede değişik misyon verdiğini tamlayan Aycan, ortak eş güdüm sağlanırsa sunulan hizmetlerin hâlâ çalışan bir duruma getirilebileceğini kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili İffet Polat, yaşlılara müteveccih politikaları ciddiyetle gözden kılmak ve ona uyarınca ortak izleme tespit etmek icap ettiğini dile getirerek her insanoğlunun buğulanmış talibi olduğunu, komisyonda alınacak kararların menfaatlerini de ilgilendirdiğini söyledi. Polat, iyi kararlar alıp milletin lehine iyi neticeler kabul etme temennisinde bulundu.

Daha sonraları Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli ile Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlu Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete lokma tatlısı yaptı.


Editor : Bot Editor 1
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler
sanalbasin.com üyesidir