USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fren ,Durma Mesafesi Nedir.?

01-12-2022

Pedala basmak durma garantisi sunmaz !!, şayet kesin durmayı planlamışsak bunun teknik değerlere bağlı olduğunu unutmamalıyız.

Çok iyi araba kullanıyor olmanız istediğiniz anda durmanızı sağlamayacaktır

Aracın durması bilimsel kurallara ve fizik yasalarına bağlıdır. Orta sekment bir araç yaklaşık 1050-1300 kg ağırlığındadır. Her markaya göre lastik ebatları farklıdır. Her marka lastiğin sürtünme ısınma katsayıları değişiklik gösterir.

Ortalama değerlerle kişinin psikolojik ve refleks durumları hariç olmak üzere saate 90 km hızla giden araçta durmak isteyen şoförün

  • Ayağını gaz pedalından kaldırıp fren pedalına basma süresi 0,25 saniyedir. (araç markalarına, gaz pedal derinliğine, fren kavrama noktasının yüksekliğine göre bu veri değişkenlik gösterir. Bu ortalama verirdir) bu 0,25 saniyede araç 18,8 metre yol kat eder. Yani siz frene bastınız. Bu esnada araç 18,8 metre daha ilerledi. Bu mesafeye intikal mesafesi denir.
  • Araç frene basıldıktan sonra marka ve ağırlık durumuna göre kuru ve sıcak olmayan asfaltta kaymaya başlayan araç 53,1 metre de durur. Bu mesafeye de fren mesafesi denir.

 

İntikal mesafesi ile fren mesafesinin toplamı da durma mesafesidir.

Bu veriler aracın fren sistemi markası ek donanımları, lastik ebat ve durumu aracın yükü gibi bir çok değişkenden etkilenir.

“Abi arabam şu marka. Bu araca bu hız fazla değil.” El cevap. Şu marka dediğin araç 1.200 kg  demir elementidir. Fizik kurallarına bağlıdır ve inan kinetik enerjisi seni öldürmeye fazlasıyla yeter.

Kendine güvenme, aracına hiç güvenme. Fizik kurallarını iyi anla. İyi bir direksiyon eğitimi Ben artık  eğitim aldım her şeyi biliyorum. Bilmiyorsun hayatın sonuna kadar hep yeni öğrenme ve eğitim.  Biraz daha dikkat, biraz daha yavaş.

Bir küçük hatırlatmamızı da yapalım YAZ LASTİKLERİNİ değiştirme vaktimiz gelmiştir. Konya Ereğli’ de kış şartları başlamıştır. Zeminin soğuk olması ile yaz lastiklerinin de kullanım ömrü bir sonraki bahara kalmıştır. Yaz lastiklerinde dağılmasın diye sertleşme oranları fazla kauçuklardan yararlanılmıştır. Kışın sertleşip durma mesafesi ve kontrolü olumsuz etkilediği için yumuşak kauçuk özelliği fazla olan KIŞLIK LASTİKLERİ tercihimiz olmalıdır.

Çok sorulan sorulardan biri ise ön lastikleri kış lastiği, arka lastikler yazlık olursa bir şey olur mu diye kontrol dışına çıkarsınız diye cevaplamak isterim. Bir ayağınızda lastik ayakkabı diğerinde buz pateni düşünün…

Kazasız günler dilerim.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
sanalbasin.com üyesidir